A passzív ház fogalma a ház hőszigetelési tulajdonságait érinti, tehát így az ablakokét is. A passzív ház szabványnak megfelelő ablak különösen magas hőszigetelési képességgel rendelkezik. Az Uw hőátadási tényező értéke az európai szabványoknak kell, hogy megfeleljen, ami 0,8 W/m2K vagy ettől alacsonyabb értéket jelent. Minden ablak, amelynek Uw értéke 0,8 W/m2K vagy kisebb, az érvényes EnEV 2009 energiatakarékossági szabvány szerint felhasználható passzív házakban, és lehetővé teszi a megfelelő támogatási programok igénybe vételét is.

A passzív házakhoz alkalmas ablakokat a passzív házakon kívül máshol is felhasználhatjuk. Az ilyen szintű ablakok felújításoknál és új építésű házaknál is felhasználhatók. A passzív házak ablakai növelik a lakhatás komfortját, és jelentősen hozzájárulnak a fűtésköltségek csökkentéséhez!

A passzív ház ablakok előnyeinek áttekintése

  • Valódi kényelem – az ablakon nincs páralecsapódás
  • Az ablak közelében nem keletkezik különböző hőmérsékleti zónák által keltett huzat.
  • A passzív házak ablakainak belső felületi hőmérséklete még télen sem alacsonyabb, mint 17°C.
  • A nagyon jó hőszigetelési tulajdonságoknak köszönhetően már nem szükséges a fűtőtestet az ablak alá helyezni. Ez a tény otthona tervezésekor és berendezésekor nagyobb szabadságot biztosít.
  • A csupán kissé magasabb ár magas energiahatékonyság formájában nagyon gyorsan megtérül.

Passzív ház ablakok – technológia, amely fellelkesít!

A passzív ház ablakának kiváló hőszigetelési tulajdonsága mindenekelőtt a tok minőségi technológiájának és a hármas üvegezés egyesítésének az eredménye. A kész ablak U hőátadási együtthatójának értéke a felhasznált üvegezéstől és az üvegperemek összekötésére használt távtartó toktól függ. Az U érték kiszámításával kapcsolatos részletes információkat az U értékek tájékoztató oldalon talál.

A passzív házak szintjének megfelelő ablakok ráadásul a napenergiát is nagymértékben átengedik. Ez annyit jelent, hogy a napfény hője is hatékonyan felhasználható, javítva így az épület energiamérlegét és csökkentve a fűtési energia mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy ezek az ablakok nemcsak a lakhatásunk komfortját növelik, hanem mindenekelőtt segítenek az energiára és fűtésre fordított költségek csökkentésében is. Mindkettő az új építések és felújítások esetén is pluszérték, nemcsak az építész, hanem a ház lakóinak számára is.

Nyomtatás