Blog Milyen előnyöket nyújtanak...

Milyen előnyöket nyújtanak a műanyag ablakok?

1. A műanyag ablakok elsők az energiahatékonyságban

Az energiahatékony és gazdaságilag előnyös hőszigetelés meghatározó tényezője az ablaktok. A műanyagból gyártott ablakprofilok az alumínium vagy fa ablakokkal összehasonlítva jobb szigetelési értékeket érnek el, tehát a fűtésre fordított energiaköltségeket csökkentik. Ezen a téren kimagaslóan magas megtakarítási potenciálja a passzívház szintet elérő műanyag ablaktoknak van. A passzívház ablakok műanyag profilokból az elérhető hármas üvegezéssel ma már kedvező áron legyárthatók.

2. A műanyag ablakok nagyon jó ár-teljesítmény aránnyal rendelkeznek

A műanyag ablakok mind beszerzésükkor, mind teljes életciklusuk során jelentős anyagi megtakarítást kínálnak. A fa ablaktokért körülbelül 20-30%-kal kell többet fizetni, mint a műanyagért, míg az alumínium ablakok a legdrágább változatot képviselik, mivel esetükben az ár megközelítőleg még további 30%-kal magasabb. A magas energiamegtakarítási potenciálnak, a csaknem teljes karbantartásmentességnek és az 50 évet meghaladó élettartamnak köszönhetően a műanyag ablakokkal jelentős megtakarítás érhető el.

3. A műanyag ablakok karbantartása egyszerű

A műanyag ablakok ápolása rendkívül egyszerű, karbantartási igényük minimális. Ezzel szemben például a fa ablakok minden 2. évben lazúrozást és minden 5. évben új lakkozást igényelnek. A modern műanyag granulátum fokozottan ellenáll az időjárás különböző hatásaival, és az UV sugárzással szemben is. A sima felületüknek köszönhetően az ablaktokok tisztításához elegendő egyszerű tisztítóoldat használata. Bővebb tájékoztatást a műanyag ablakok ápolásával kapcsolatban a műanyag ablak ápolási tippek oldalunkon talál.

4. A műanyag ablakok élettartama rendkívül hosszú

A fa ablakokkal ellentétben a műanyag ablakok tartóssága rendkívül hosszú. A kiváló minőségű ablakok fokozottan vetemedésállók és maximálisan működőképesek. Az 50 évet is meghaladó élettartamuknak köszönhetően tehát a műanyag ablakok előnyös befektetést jelentenek többek közt azért is, mivel értékük az ingatlan értékével együtt az idő múlásával nem csökken.

5. Kiváló ökológiai mérlegű műanyag ablakok

A műanyag ablakok 100%-ban újrahasznosíthatók, így jelentősen kímélik a természeti erőforrásokat. A világ teljes gáz és kőolaj fogyasztásának 40%-a esik az épületek fűtésére és energiaellátására, és csupán 4%-a jut műanyaggyártásra, amelyből a PVC gyártás részesedése csupán 1%. Az újrahasznosítás, hosszú élettartam, a műanyag profilok gyártása során fellépő minimális terhelés hozzájárul a környezetvédelméhez. A műanyag ablakok alapjában hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint a fa ablakok és gyártásuk során jelentősen kevesebb energia kerül felhasználásra.


A műanyag ablakokat gyártó társaságok elindították az újrahasznosítást támogató Rewindo kezdeményezést, és önként kötelezték magukat a fenntartható fejlődés elveinek betartására. Kitűzött céljuk a régi ablakok, ajtótokok és redőnyök lehetőség szerinti 100%-ának újrahasznosítása. A granulátummá alakított PVC anyag ismételten akár 7-szer is felhasználható. Ennek az önkéntes kötelezettségvállalásnak köszönhetjük azt is, hogy összesen 2015 PVC alkotóelem kizárólag környezetbarát stabilizátorral állítható elő. Az Inoutic társaság profiljainak gyártásához már ma kizárólag ólommentes stabilizátorokat használ.