Blog Légnedvesség és penészképződés...

Légnedvesség és penészképződés a lakótérben

A helyiség kellemes klímája elengedhetetlen feltétele, hogy otthonában jól érezze magát. A lakótér klímájának minőségére nagy hatást mindenekelőtt a nedvesség gyakorol. Megfelelő és egészséges klímának általában a levegő 40% és 65% közti páratartalma tekinthető. A levegő relatív páratartalma nagy részben a következő tényezőktől függ:
  • Napi tevékenységek a háztartásban
  • Fürdés és zuhanyozás, emberek, állatok és növények által keltett természetes nedvesség
  • A hőmérséklet és az időjárás hatása

A helyiség helyes klímája alapvető fontosságú az egészség, és az építőanyagok állapotának megőrzése szempontjából. A beltér megfelelő klímájának biztosításával hatékonyan megakadályozható a penészképződés a tartófalak hideg részein, illetve a nedves terekben. A penészképződés megakadályozása céljából elengedhetetlen a nedvesség szellőztetés általi szabályozása, természetesen az ember és épület számára elfogadható szint figyelembevételével.

A hőmérséklet, nedvesség és a penészképződés viszonya

A levegő egy köbméterre eső páratartalma a hőmérséklettől függően változik. A meleg levegő több nedvességet képes megkötni, mint a hideg. 20°C szobahőmérséklet és a levegő 60%-os relatív páratartalma mellett egy köbméter levegő 10 g vizet tartalmaz. Ha a szobahőmérséklet 8°C fokra süllyed, akkor a nedvességtartalom mértéke a felére csökken. A felesleges 50%-nyi nedvesség nagyrészt kondenzációs víz formájában a hidegebb falakon lecsapódik. Ezeken a helyeken megnövekszik a penészképződés kockázata.

Harmatpont és a penészképződés kritikus hőmérséklete

Amennyiben a levegő relatív páratartalma eléri a 100%-os értékhatárt, akkor a felesleges víz kondenzációs víz formájában lecsapódik. A hőmérsékletet, amely során a kondenzációs víz lecsapódik, harmatpontnak nevezzük. Mivel a levegő relatív nedvességtartalma a levegő hőmérsékletétől függ, a harmatpont is ennek megfelelően változik. Például 20°C fokos szobahőmérséklet és 50% relatív páratartalom mellett a harmatpont 9,3 °C.

 

Ma már tudjuk, hogy penész már 80%-os nedvességtartalomnál is képződhet. Ez azt jelenti, hogy a fent bemutatott példa esetében a penészedés már a fal 12,6°C fokos vagy alacsonyabb felületi hőmérséklete mellett – beleértve a sarkokat és bemélyedéseket – is kialakulhat.

 

Mint már említettük, a levegő páratartalma szabályozható, és mindenekelőtt a helyes szellőztetéssel elfogadható szinten tartható. A modern építőipari szabványok, és az új épületekkel szemben támasztott növekvő energiahatékonysági követelmények miatt a lakótér szellőztetésének témája egyre fontosabb. Az egyes állami szabványok például előírják az új épületek vagy komplex felújítások esetében is a szellőztetési terv kidolgozását, hogy biztosítva legyen a minimális levegőcsere.

 

Az új épületek vagy felújítások szellőztetésének megoldásában készségesen segítünk a dunaújvárosi Siker Ajtó és Ablak irodánkban.