Az új építésű, magas hőszigetelési szintű épületekben a lakótér szellőztetése egyre fontosabb. A helyes szellőztetés módszerével a beltérben nemcsak kellemes klímát biztosít, hanem otthonát a károsodástól is megóvja.

A helyes szellőztetés az alábbi okok miatt rendkívül fontos:

  • Szabályozza a tér nedvességtartalmát, s ezáltal meggátolja a penészképződést
  • Felfrissíti az elhasznált levegőt
  • Elvezeti a szagokat és káros anyagokat
  • Egészséges klímát alakít ki otthonunkban
  • Óvja az épületet a nedvességtől
  • A légcserével keletkező hőveszteség minimális szinten marad, ami fűtésköltség-megtakarítást eredményez

Ablakon át történő szellőztetés

Az ablakon át történő szellőztetés a legegyszerűbb megoldás a beltér levegőjének rövid idő alatti cseréjére, a páratartalmának szabályozására és a penészképződés kockázatának csökkentésére. A szellőztetésnek három módja létezik:

res_szelloztetes Hirtelen_szelloztetesKeresztiranyu_szelloztetes

Rés szellőztetés                               Hirtelen szellőztetés                     Keresztirányú szellőztetés

Rés szellőztetés / Rés szellőztetés a mai hőszigetelési sztenderdek mellett főleg télen és nedves terekben nem ajánlott. Az ablakot bukó helyzetbe állítjuk, hogy így a friss levegő bejuthasson a helyiségbe. Ezt a módot nem ajánlott hosszabb ideig alkalmazni. Az ablak ugyanis jelentősen lehűl és megnövekszik a páralecsapódás, és ezzel együtt a penészképződés veszélye.

Hirtelen szellőztetés / Rövid időre (4 – 10 perc) az ablakszárnyat teljesen kitárjuk. A levegő gyors cseréje minimális energiaveszteség mellett történik.

Keresztirányú szellőztetés / A keresztirányú szellőztetés a leghatékonyabb szellőztetési mód. A házban minden ablakot és ajtót kitárunk, és a huzat a beltér levegőjét már 2 – 4 perc alatt teljesen kicseréli.

Nyomtatás