A hármas hőszigetelő üvegezés a passzív házak esetében már hosszú ideje sztenderd megoldásnak számít. A hármas üvegezés azonban a hagyományos új építések vagy felújítások számára is rengeteg előnyt jelent, amelyeket az ablakvásárláskor minden építtetőnek mérlegelnie kellene.

A hármas üvegezés meglepően kedvező tulajdonságai:

  • Az üvegezés kiváló hőátadási tulajdonsága: Ugakár 0,4 W/m2K
  • Fűtésköltség csökkenés
  • Megemelt lakhatási komfort (meleg üvegfelület a beltérben, légáramlás nélkül)
  • Optimális napenergia felhasználás
  • A magasabb fényáteresztési szint garantálja a természetes fény bejutását a laktérbe
  • A kettős üvegezéshez képest nincs látható különbség

A hármas üvegezéssel takarítson meg energiát és pénzt

Az egyszerű üvegezéssel ellátott régi ablakok nem tömítenek, ami a fűtésköltségekben is megjelenik. A modern ablakok hőszigetelése sokszorosan jobb, mint akár néhány évvel korábban. Összehasonlításul: a 80-as évek elejéről származó, egyszerű üvegezéssel ellátott ablak átlagos hőátadási együtthatója megközelítőleg 5-6 W/m2K. A mai kor ablakaira az energiatakarékossági szabvány (EnEV 2009) által meghatározott határértékek vonatkoznak, azaz a maximális érték Uw = 1,3 W/m2K. A jövőre vonatkozóan pedig az Uw < 0,95 W/m2K érték a mérvadó. Ez több mint ötszörös csökkenésnek felel meg. Csupán így lehet igazán hatásosan csökkenteni a fűtésköltségeket és energiafogyasztást. A hármas üvegezés valamelyest magasabb beszerzési költségei az ablakok nagy energiahatásfokának köszönhetően gyorsan megtérülnek. A lakosság számára azonban ez a megoldás nem csak pénzügyi előnyökkel jár. A hármas üvegezéssel ellátott modern lakások és házak érezhetően nagyobb lakhatási komfortot kínálnak.

Nagyobb komfort hármas üvegezéssel

Mindannyian ismerjük: a hideg évszakban az ablakok közvetlen közelében kellemetlen hideg légáramlás keletkezik. Az ablakok mellett könnyen megfázhatunk, így inkább többet fűtünk. Kényelmünket és egészségünket azonban nem csupán a szobahőmérséklet és légáramlás befolyásolja, hanem a padló, falak és ablakok felületi hőmérséklete is. A különböző felületek közti nagy hőmérsékletkülönbség azt eredményezi, hogy a hidegebb felületek hőt vonnak el a melegebbektől. Ha az ember hideg felülettel érintkezik, bőrfelszíne lehűl, és úgy érzi, fázik. Mind a légáramlás, mind a beltéri felületek hőmérséklete jelentősen befolyásolható hármas üvegezés használatával.

Hőkomfort a hármas üvegezésnek köszönhetően

A hármas üvegezés hőveszteségei a magas hőszigetelő tulajdonságoknak köszönhetően minimálisak, így jelentős mértékben hozzájárulnak az ideális hőkomforthoz. A hármas hőszigetelő üveg esetében az egyes rétegek közti rést olyan nemesgázok töltik ki, amelyek nem hővezetőek. Ennek köszönhetően az üveg külső rétegéig csupán minimális hőmennyiség jut el, és még ennél is kevesebb jut ki a szabadba. A belső üvegtábla felületének hőmérséklete pedig megfelelően magas marad.

A Rosenheimi Ablaktechnikai Intézet (ift) által elvégzett kutatás a kettős és hármas üvegezést hasonlította össze -10°C kültéri és 20°C szobahőmérséklet mellett, és majdnem 9°C-os hőmérsékleti eltérést állapított meg. A kettős hőszigetelő üveg belső felületi hőmérséklete 9,5°C, míg a hármas hőszigetelő üvegé 17,7°C volt. A belső felületi hőmérséklet és szobahőmérséklet, illetve a beltér további felületeinek hőmérséklete közti kis eltérés jelentősen hozzájárul a lakók kényelméhez és egészségéhez. Nem keletkezik semmilyen légáramlás, és az ablakon nem történik sem páralecsapódás, sem jegesedés.

Ha tehát épp építkezik, vagy felújítást tervez, vegye fontolóra a hármas üvegezés használatát, és azt hasonlítsa össze a hagyományossal.

Nyomtatás