Blog A szakszerű ablakbeépítés...

A szakszerű ablakbeépítés menete

1. Helyszínre szállítás

Az ablakok legyártását követően házhoz szállítjuk az új ablakokat, ajtókat – természetesen időpont egyeztetés alapján. A MARSHALL nyílászárókat nagy gonddal szállítjuk, hogy a műanyag ablakok tok és szárnyrésze teljesen karcmentes maradjon.  Erről az erős fóliacsomagolás és a profilra ragasztott védőfólia is gondoskodik.

2. Előkészítés, és a régi ablak kibontása

Ezt követi a tok kisebb darabokra vágása. Csak így lehetséges a régi nyílászárót úgy kibontani, hogy a fal és a vakolat a legkevésbé sérüljön. A szétvágott ablakelemeket kiemeljük a falból, és elvisszük (díjmentesen elszállítjuk). Ezt követően pormentesítjük a kibontott nyílás helyét, illetve elvégezzük az esetleges törmelékek takarítását.

3. A régi ablak szakszerű kivágása

Az első lépésben a kibontandó ablak szárny részét eltávolítjuk. A művelet előtt hasonlóan kell eljárni, mint egy szobafestéskor, azaz a bútorokat, tárgyakat takarófóliával kell védeni, hogy az esetleges por ne érje el. Az ablakok előtti területet szabaddá kell tenni, hogy a munkatársaink könnyen hozzáférjenek az ablakokhoz, ajtókhoz.

4. Toktoldók felszerelése

Esetenként az ablak tokját szélesíteni kell – pld. redőny esetén, vagy ha már külső szigetelést kapott a homlokzat. Ezt az un. toktoldóval lehet megvalósítani. A toktoldó tökéletesen rásimul a tokra, így a szakemberek ezeket az elemeket először kalapáccsal rápattintják, majd rácsavarozzák.

5. Szintezés előkészítése

Miután az új ablakot beillesztjük a kibontott nyílásba, előkészítjük a szintezést. Ahhoz, hogy a műanyag ablak ne mozduljon el a művelet során, faékkel szokták alátámasztani. Mi a lehető legpontosabb szintezéshez speciális szintezőpárnákat használunk, amivel tökéletes vízszintes beállítás érhető el.

6. Pontos, precíz szintezés

Az ablak vízszintes és függőleges szintezése nagyfokú precizitást igénylő művelet. Mi gondoskodunk arról, hogy a nyílászáró tökéletesen vízszintbe illetve függőleges irányba álljon, mert csak így fog tökéletesen működni az ablak. Ha a kész, beépített ajtó, vagy ablak magától becsulódik, vagy kinyílik, akkor az a szintezés pontatlansága miatt történik.

7. Az ablak rögzítése

A szint bemérését követően kerül sor az ablak tokon keresztüli rögzítésére. Mérettől függően a nyílászáró különböző hosszúságú, speciális tokrögzítő csavarokkal stabilizálható. A tokon keresztüli fúrás helyett választható un. tokrögzítő fül is, ami a tok külső peremeihez kapcsolódik. Ennek előnye, hogy a tokban elmaradnak a csavarfejet takaró kupakok. A megfelelő rögzítési pontok kiválasztása és a fúrás precíz végrehajtása szintén sorsdöntő műveletek az ablak mechanikai és hőszigetelési képességének megőrzése szempontjából.

8. Előkészítés a hőszigetelő hab felviteléhez

A rögzítést követően vízpermetezővel megtisztítjuk az ablak melletti falfelületet. Erre a tökéletes hőszigetelés elérése érdekében van szükség, mivel a szigeteléshez használt pur-hab jobban megtapad a nedves, pormentes felületen.

9. Rések kitöltése pur-habbal

A tisztítás után a nyílászáró és fal közötti rés pur-habbal történő szigetelése következik. Ez a kifejezetten ablakokhoz fejlesztett anyag kiválóan kitölti a kisebb réseket, és amikor megköt, akkor már nagyon jó hőszigetelő és hangszigetelő képességű. Igény esetén a pur-hab körül párazáró szigetelés is elvégezhető, ez a belső oldalon egy párazáró fóliával, a külső oldalon pedig páraáteresztő fóliával valósítható meg. Így a falazat és az ablak közötti pur-hab élettartama és szigetelő képessége jelentősen megnő, mert ezzel védett lesz a páralecsapódás káros hatásaitól.

10. A nyílószárnyak felhelyezése

Ez után helyezik fel a szárnyat a tokra. Az ablakszárnyat először az alsó stiftre csúsztatják, majd a felső stifttel rögzítik. Amennyiben a beépítés szakszerűen történt, a nyílószárny akadás mentesen záródik. Ekkor – panellakás esetén – takarólécezésre is sor kerülhet, illetve a helyére kerül az ablakpárkány is. Felrögzítjük a kilincset, és a csavarfejeket takaró kupakokat. A  tokot és szárnyat védő fóliát csak az ablak körül található falfelület festése után javasolt eltávolítani.

11. Elkészült a beépítés

Felrögzítjük a kilincset, és a csavarfejeket takaró kupakokat. Az ablakon lévő védőfóliát csak a falfelület festése után javasolt eltávolítani.