Blog 6 dolog, amire érdemes odafigyelni...

6 dolog amire érdemes figyelni, amikor új ablak és ajtó vásárlását tervezzük

1. Túlságosan olcsó!

De miért is olyan alacsony az árajánlat?

 

Abban az esetben, ha az ajánlat nagymértékben – minimum 20%-kal – olcsóbb az átlagostól, az már több, mint gyanús. Mitől lehet ez az eltérés? A lehetséges okok:

 

A műszaki paraméterei elmaradnak az ígért értékektől. Lehet, hogy hőszigetelésben, hangszigetelésben, vagy a betörésbiztonsági tulajdonságaiban nem tud annyit, mint amit állít a gyártó, vagy a terméket forgalmazó ablakos cég. A gyártás minősége gyenge. Össze lehet állítani viszonylag egyszerű gépekkel is műanyag ablakokat úgy, hogy kispórolják belőle a minőségi összetevőket. Ez azt jelenti, hogy pontatlan méretekkel, acélmerevítések nélkül, nem megfelelő üvegezéssel készülnek. Így könnyű olcsó áron kínálni a termékeket.

 

Egy fontos háttér információt szeretnék megosztani a Kedves Érdeklődővel. Minden ablakbeépítő vállalkozás az általa kiválasztott ablakgyártó cég árlistája alapján készíti az árajánlatát. A jelentősebb hazai ablakgyártók azonos tudású ablakainak és ajtóinak árai viszonylag kismértékben térnek el egymástól, ezért ez nem biztosít nagy mozgásteret az árképzésben. Érdemes a megbízható, neves gyártók termékeiből választani, akik minőségi német profilból számítógép vezérelt gyártási technológiával készítik az ablakokat és ajtókat.

 

Ön is tudja, hogy egy műanyag ablakot nem 2-3 évig használunk, hanem akár egy teljes emberöltőn keresztül is szolgálhatja a lakók kényelmét (folyamatos karbantartással ez lehetséges). Érdemes átgondolni: vakmerően kockáztat, vagy inkább hosszú távú jó megoldásban gondolkodik.

2. A garanciaidő szokatlanul magas!

Ez reális egy újdonsült gyártótól?

 

Találkoztunk már olyan esetekkel, hogy a vásárlók bizonyos gyártóknál nem tudták érvényesíteni garanciális problémáikat, mivel azok idő előtt befejezték tevékenységüket. Ezért a garanciaidő vállalás megalapozottságát célszerű az alábbi ismérvek alapján megvizsgálni:

 

  • Az adott gyártó mennyire fejleszti technológiáját? Ez látható a gyártó honlapján.
  • A forgalma milyen tendenciát mutat – fejlődik, vagy erősen csökken?
  • Hány éves a gyártó fennállása? Ha a vállalt garanciaidő nagyságrendekkel több, mint a fennállásának időtartama, az sajnos nem megalapozott.
  • Rendelkezik-e saját tőkével (gépek, ingatlan saját kézben van-e vagy csak bérlemény)

A MARSHALL részéről a folyamatos fejlesztések, forgalmának dinamikus emelkedése, illetve saját tulajdonú gyártóberendezései és ingatlanjai alapozzák meg a garancia vállalását és érvényesítését.

3. Nem írtunk szerződést…

Így soha ne adjon megbízást!

 

A helyszíni felmérést és árajánlatot követően normális esetben szerződéskötésre kerül sor. Még a mai napig is vannak olyan vállalkozók, akik az ablakcsere munkálatok alkalmával nem rögzítik szerződésbe a vállalásaikat, és az előleg összegét.

 

Nálunk már az árajánlat készítése is precíz, minden részletet tartalmazó formában kerül kiajánlásra, így pontosan nyomon követhetők a megrendelt tételek és a kivitelezés határideje is.

4. Nincs teljesítmény nyilatkozat…

Akkor mi igazolja az ablak “tudását”? Egy műanyag ablak vagy erkélyajtó, bejárati ajtó értékét alapvetően az alábbi tulajdonságok határozzák meg:
  • Hőszigetelési értéke
  • Hangszigetelési értéke
  • Betörésbiztonság mértéke
  • Vízzárása
Pl.: egy hanggátló üvegezéssel ellátott ablak magasabb értékű, vagy egy passzív házba is beépíthető kiváló hőszigetelő ablak nyilván többet ér. De ezeket a fontos paramétereket honnan lehet tudni? Erre való a TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT, ami egy független laboratórium (ÉMI Nonprofit Kft.) által bevizsgált tulajdonságokat rögzíti. Ez a hivatalos mérési értékeket tartalmazó dokumentum még csak kevés gyártó biztosítja az ablakokhoz, pedig kulcsfontosságú pontosan megismerni a nyílászárók képességeit. Ne elégedjen meg azzal, hogy az ablak egyes részegységei rendelkeznek teljesítmény nyilatkozattal. A részegységekből összeállított komplett ablaknak kell rendelkeznie ezzel a dokumentummal, ráadásul folyamatos, évenkénti felülvizsgálatot is igényel.

5. Gyártási idő 10-12 hét!

Ilyen hosszú átfutásra számíthatok mindenhol?

 

Egyes gyártók esetén ilyen hosszú határidőkkel készülnek a műanyag ablakok és ajtók. A több, mint 10 hetes átfutáshoz nagyon nehéz igazodni, figyelembe véve azt, hogy egy lakásfelújítás során nem csak az ablakcserét, hanem a festést, vagy még összetettebb átalakítást is végeznek. Ez komoly szervezést igényel, amiben nagy segítséget jelent, hogy akár 2-4 hét múlva le tudja szállítani az ablakgyártó a megrendelt és pontos méret szerint készített nyílászárókat.

 

A MARSHALL a gyártási határidők tekintetében élen jár, ugyanis fehér színben (alapkivitelben) már 2-4 hétre is vállalja a gyártást. Ez csak úgy tud megvalósulni, hogy a MARSHALL magasan automatizált, nagy kapacitású gyártógépekkel rendelkezik, és precízen összehangolva, teljesen számítógép vezérelt rendszerben óramű pontossággal működik.

6. AKCIÓ! 55-60% KEDVEZMÉNY

Rendben, de mihez képest?

 

Amikor ilyen kedvezményeket olvashat a hirdetésben, akkor azt kell megtudni, hogy mihez képest. Ez egy rendkívül elterjedt szokás az ablakos cégeknél, hogy egy a gyakorlatban soha nem használt listaárat vesznek alapul, amiből számítják az említett kedvezményt.

 

Ha Ön ezeket a ‘kedvezményes’ árakat összehasonlítja az általunk kínált árakkal, akkor azt fogja látni, hogy nagy szavak ellenére úgyis csak a végösszeg számít. Nálunk már alapesetben kedvezők az árak, és a műanyag ablakokra és ajtókra is az jellemző, hogy alapáron több ‘tudást’ biztosítanak, mint a hasonló árkategóriában lévő termékek. Kérem ne a kedvezményeknél kialakult számháborúra figyeljen, hanem kérjen tőlünk pontos árajánlatot!